Geschikte woonzorglocatie vinden

Geschikte woonzorgloactie vindenU wilt maar één ding: een geschikte woonzorglocatie vinden voor uzelf of uw naaste. Maar waar begint u met het bepalen van een keuze?

Kostenplaatje

Indien uw graag wilt verblijven in een particulier woonzorgcentrum dan is het van belang te kijken of dit financieel passend en haalbaar is. Omdat particuliere woonzorgcentra niet erkend worden door de Wet langdurige zorg (Wlz), moet u de kosten voor wonen, service en basiszorg (dagelijks leven) zelf betalen.

De kosten van particulier wonen verschillen sterk per huis. Sommige woonzorgcentra bieden woningen aan die betaalbaar zijn voor mensen die alleen AOW ontvangen. Bij andere huizen lopen de kosten op tot 6.000 euro per maand. Voor de geïndiceerde zorg kunt u wel voor een vergoeding in aanmerking komen van de Wlz. U betaalt dan een eigen bijdrage. Lees meer over kosten en eigen bijdrage.

Zorgbehoefte

Welke (speciale) zorg heeft u of uw naaste nodig? Bespreek dit waar nodig met uw huisarts, behandelend arts en/of casemanager zodat u een goed beeld heeft van uw zorgbehoefte of van uw naaste. Bij kleinschalige zorg krijgt een groep bewoners, van gemiddeld veertien personen, 24-uurszorg en ondersteuning van een vast team.  De (zorg)vragen en gewoonten van de bewoners zijn bepalend voor de aanpak van het zorgteam. Ook zijn er woonzorgcentra die gespecialiseerde zorg aanbieden, bijvoorbeeld aan mensen met een vorm van dementie. Dit kan belangrijke rol spelen bij het maken van een keuze.

Kleinschalige woonvorm

De meeste particuliere woonzorgcentra zijn kleinschalig met een 24 uurs aanbod van verzorging, verpleging en/of begeleiding. Iedere bewoner beschikt over een eigen appartement of studio met slaapgedeelte en eigen badkamer. Ook huisdieren zijn soms toegestaan. Een kleinschalige woonvoorziening beschikt meestal over een gemeenschappelijke woonruimte die huiselijk is ingericht. Ook is er vaak een (leef)keuken en worden er dagelijks maaltijden voorbereid door een vast kookteam.

Ook komt het regelmatig voor dat er een passend activiteitenprogramma wordt aangeboden. Dit varieert van gezamenlijke uitjes naar een (kerst)markt tot een huiskamerconcert.

Ieder mens is anders: wat de één prettig vindt aan kleinschalige zorg, vindt een ander juist een nadeel. Het is goed om inzichtelijk te krijgen wat de wensen en behoeften hierin zijn.

Locatie

Ook bij het vinden van een geschikte woonzorglocatie speelt de omgeving / plek een belangrijke rol. Particuliere woonzorgcentra bevinden zich veelal op mooie en unieke locaties in monumentale panden. Bijvoorbeeld een statige stadsvilla in het centrum of een sfeervol kasteel op een landgoed. Veel mensen willen vaak rondom hun huidige omgeving / provincie blijven, ook om praktische redenen voor hun naasten. Inventariseer welke woonzorgcentra er zijn in het gewenste gebied en in hoeverre de zorg en voorzieningen aansluiten bij uw (zorg)wensen en behoeften. Dit kan via onze online wegwijzer Particulierewoonzorg.nl en/of ZorgkaartNederland.

Wensenlijstje opstellen en keuze bepalen

Schrijf voordat u een keuze gaat maken op wat u of uw naaste belangrijk vinden van een geschikte woonzorglocatie. Waaraan hechten jullie veel waarde? Voor een wensenlijstje kunt u denken aan punten als:

  • Mag ik eigen spullen of huisdieren meenemen?
  • Kan ik als mantelzorger altijd op bezoek komen of gelden er bepaalde regels?
  • Hoe houden de medewerkers rekening met hobby’s of voorkeuren?
  • Behoudt ik of mijn naaste de eigen huisarts of wordt het de specialist ouderengeneeskunde?
  • Kan een partner meeverhuizen als dat wenselijk is?
Rondleiding

Heeft u de woonzorgcentra die in aanmerking kunnen komen in beeld, neem dan daar eens kijkje om een indruk te krijgen. U kunt bijvoorbeeld een rondleiding aanvragen. Zo ervaart u de sfeer. Veel locaties organiseren regelmatig een open dag. 

Let bij uw bezoek van een locatie goed op zaken die belangrijk voor u zijn. Bijvoorbeeld:

  • Is het huiselijk ingericht?
  • Zijn de bewoners actief?
  • Is het er rustig of zijn er veel (afleidende) geluiden?
  • Hoe spreekt het personeel de bewoners aan? Gebeurt dit met respect?

Als u alle aandachtspunten hebt meegewogen en de sfeer hebt geproefd, heeft een goed beeld om die keuze te maken die het beste bij u past.